Interview praeses

Interview praeses
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Demi (24) over haar collegejaar als voorzitter bij Leidse Juridische Studievereniging Libra. “Je moet lef tonen om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Naast het hebben van lef, is het hebben van doorzettingsvermogen ook van groot belang.”

Student, stagejaar en voorzitter

Demi is naast haar voorzittersfunctie voor de studievereniging ook tijd kwijt aan haar studie HBO-Rechten. Voor haar studie loopt zij stage op het strafrechtadvocatenkantoor Van Bavel Advocaten op de Zuidas in Amsterdam. Dit kantoor houdt zich voornamelijk bezig met fiscaal strafrecht, hierbij kun je denken aan fraudezaken.

Time scheduling

“Ik ben dus voorzitter, daar ben ik soms elke dag wel een paar uurtjes aan kwijt.”, zegt Demi. Zij is dan voornamelijk bezig met het onderhouden van contact met de commissies, de docenten en de onderwijsmanagers van zowel de opleiding HBO-Rechten als de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. “In het begin van het jaar schrijft de voorzitter het jaarplan”, vertelt Demi, “en aan het einde een jaarverslag met daarin hoe het jaar is verlopen.”

Helaas zal dit jaar er iets minder rooskleurig uitzien voor de studievereniging vanwege het coronavirus. Alle activiteiten die gepland stonden zijn afgelast. Daarnaast kunnen er geen nieuwe activiteiten worden gepland, omdat men niet weet hoe lang dit duurt. Demi zegt dan ook: ”Helaas is dit dan ook een situatie waarop wij niet hebben kunnen anticiperen. Het is namelijk overmacht.”

Pleziertjes van een bestuurslid

Naast alle formele activiteiten als bestuurslid zijnde, zoals het voeren van vergaderingen en het onderhouden van contacten, heb je ook leuke informele momenten. Zo is de beste herinnering van Demi haar allereerste CoBo. CoBo staat voor constitutieborrel. Bij deze borrel stelt het nieuw gevormde bestuur zich voor aan de andere besturen. Wel zegt ze erbij: “Mijn leukste ervaring had eigenlijk een activiteit van de studievereniging moeten zijn, namelijk: de studiereis naar Berlijn. Dit kon helaas niet doorgaan vanwege het coronavirus.”

Toekomstplannen

Ondertussen is Demi al twee jaar bestuurslid en wil zij graag het stokje doorgeven aan andere studenten die deze kans willen aannemen. Wel wilt ze in het jaar 2020/2021 nog iets betekenen voor de vereniging. Zelf wil ze graag actief worden in een commissie. “De activiteitencommissie lijkt mij ook leuk! Er waren namelijk nog zoveel interessante activiteiten op de agenda, waaronder een bezoek aan een concentratiekamp!”, vertelt Demi.

Lijkt een bestuursfunctie iets voor jou? Stuur dan een berichtje naar jsvlibra@gmail.com. Een voorwaarde is wel dat je student moet zijn aan Hogeschool Leiden en de opleiding HBO-Rechten of SJD volgt.

Geschreven door: Jeffry de Graaf

Geef een reactie